ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚAIΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ

ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ - Επιστημονικοί συνεργάτες
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχική Σελίδα
Δράσεις
Επισκέψεις Σχολείων
Περιοδικό "Ασπέτσα"
ΣΚΙΝΟΣ
ΚΛΕΙΔΟΥ
ΚΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Βιβλιοθήκη ΚΠΕ
Συνεργαζόμενα Δίκτυα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ(...ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ...)





Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Επιστημονικοί συνεργάτες Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
01.04.06

Επιστημονικοί και άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες

Το έργο μας θα ήταν πολύ κατώτερο και δυσκολότερο δίχως τη αμέριστη συμπαράσταση των επιστημόνων του τόπου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε κάθε πρόσκλησή μας. Ο φυσιοδίφης Π.Σαλιάρης μας προμήθευσε το έντυπο φωτογραφικό του υλικό της χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Ο γεωλόγος Μ. Πιπίδης μας έδωσε απαραίτητες πληροφορίες για το έντυπο υλικό μας, αλλά και τα εκθέματα στο χώρο. Ο ξεναγός Θ.Καραμουσλής παρουσίασε το φωτογραφικό ιστορικό του υλικό σε μια εκδήλωσή μας. Ο δασοπόνος κ. Καγιάννης μας έδωσε πληροφορίες για τα δέντρα, απαραίτητες για τα προγράμματά μας.

Πολύτιμη ήταν η συμπαράσταση της ομάδας εθελοντών Δασοπυροσβεστών Δήμου Ομηρούπολης για τον καθαρισμό του δασικού περίγυρου. Φίλοι καλλιτέχνες-μουσικοί, ζωγράφοι,γραφίστες- μας βοήθησαν στο διαγωνισμό λογότυπου. Χρήσιμες φάνηκαν για τα έντυπα και τις προβολές μας οι φωτογραφίες που μας παραχώρησαν  φίλοι φωτογράφοι με μεράκι και ενδιαφέρον για τον τόπο. Απλοί χιώτες μας βοήθησαν για τη συγκέντρωση υλικού για το ταμπλό της μαστίχας. Image

Από την πλευρά μας, συμπαρασταθήκαμε και ενισχύσαμε τις εργασίες του Πανευρωπαϊκού Συνέδριου για τις αυτοφυείς Ορχιδέες που έγινε στη Χίο στις 13-17 Απριλίου 2005. Με την ευκαιρία μάλιστα του Συνεδρίου επισκέφτηκε το Κέντρο η εισηγήτρια από τη Γεωργία Maia Akhalkatsi και ξεναγήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα εντός και εκτός Κέντρου.

Ακόμα, ένα Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε το σώμα ελλήνων Προσκόπων οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο χώρο του Κέντρου. Τέλος, στις 7 Απρίλη υποδεχτήκαμε το Κολλέγιο Αθηνών παρουσιάζοντάς τους έθιμα του τόπου.

Αγαστή συνεργασία είχε το ΚΠΕ με το Δήμαρχο Μαστιχοχωρίων κ. Ατσάλη, στα πλαίσια της πραγματοποίησης των πολυήμερων προγραμμάτων για τη Μαστίχα. Ο Δήμος, εκτός των άλλων, υποστήριξε την οργάνωση του προγράμματος με την προσφορά θαυμάσιων έντυπων εκπαιδευτικών πακέτων για την τεχνική των «Ξυστών». Τέλος, μας προσέφερε το χώρο του Πνευματικού Κέντρου Πυργίου για τη δραστηριότητα του «Ξυστού» στο πρόγραμμα της Μαστίχας.

Βασικός συνεργάτης και συμπαραστάτης στο πρόγραμμα για τη Μαστίχα υπήρξε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Φιλοξένησε στους χώρους της όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, προσέφερε κεράσματα, ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό (ημερολόγια, συνταγές με μαστίχα) πληροφορίες και συνεργάτες. Ο διευθυντής της κ. Τσούρος ακούραστα ενημέρωνε τους μαθητές για την ταυτότητα και το έργο της ΕΜΧ. Πολύτιμη ήταν και η επιστημονική συνεργασία του γεωπόνου κ. Σμυρνιούδη και του χημικού κ. Καρτάλη, οι οποίοι εργάζονται στην ΕΜΧ.Image

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στάθηκε επίσης αρωγός στο έργο μας με αξιόλογο έντυπο υλικό, όπως ήταν οι τουριστικοί οδηγοί της Χίου, οι Πολιτιστικές διαδρομές της Χίου, τα έντυπα για τις φυσικές διαδρομές και τις ακρογιαλιές της Χίου κ.α. Επίσης, μας προσέφερε την αίθουσα για την εκδήλωση που πλαισίωσε το Σεμινάριο για τη Μαστίχα το Μάη του ΄06.

Αξιόλογους τουριστικούς οδηγούς μας προσέφερε και η εφημερίδα Αλήθεια, ενώ οι εκδόσεις Αλφα Πι προσέφεραν μεγάλο αριθμό εντύπων για το ρουκετοπόλεμο. Σημαντικό έντυπο υλικό ήταν το πακέτο για το πρόγραμμα Μελίνα με θέμα τα Μαστιχοχώρια, το οποίο μας παραχώρησε η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όλα αυτά τα έντυπα διένειμε το ΚΠΕ με τη σειρά του στα εκτός Χίου σχολεία-επισκέπτες.

Συνεργασία είχαμε και με τη Δασική Υπηρεσία. Αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον κ. Μπέλα  επισκέφθηκε το Σεπτέμβρη τα γραφεία μας και ενδιαφέρθηκε για τα προγράμματά μας. Ενέταξε μάλιστα το ΚΠΕ στην πρόταση που υπέβαλε για το πρόγραμμα INTERREG  σε συνεργασία με την Τουρκία, το οποίο ωστόσο δεν ευοδώθηκε. Τον Ιανουάριο, έπειτα από αίτησή μας, μας προμήθευσε 100 δενδρύλλια πεύκου και κουκουναριάς.

Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο για τις δράσεις του ΚΠΕ  έπαιξε ο Χιώτης της Ρόδου Πατέρας Παναγιώτης προσφέροντας ηλεκτρονικό υλικό αλλά και ζευγάρι συσκευών επικοινωνίας από απόσταση.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην πρόταση που κατέθεσε στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IIIC και στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πλαίσιο INCENDI. Συγκεκριμένα αφορά δράσεις και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις πυρκαγιές στο Μεσογειακό χώρο.

Τα εργαστήρια καλλυντικών Σόδη και οι εργαζόμενοι σε αυτά στάθηκαν σημαντικοί συνεργάτες μας στα πλαίσια του προγράμματος της Μαστίχας, ξεναγώντας τα σχολεία στο χώρο τους.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον εκπαιδευτικό και ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς κ. Κολλιάρο, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί μας, τόσο στα προγράμματα, όσο και στα έντυπα και πρόθυμα ξενάγησε στο θαυμαστό Μουσείο μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο φυσιοδίφης κ. Σαλιάρης, για μια ακόμη φορά αφιλοκερδώς προσέφερε το φωτογραφικό του υλικό και τις γνώσεις του για τα έντυπά μας.

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης υπήρξε πρόθυμος συνεργάτης μας και γενναιόδωρα παραχώρησε στο πρόγραμμά μας τον τίτλο της ταινίας του «Το δέντρο που πληγώναμε».

Ο τεχνίτης της παραδοσιακής τέχνης των «Ξυστών», Ζερβούδης Γιώργος ακούραστα και αποτελεσματικά συνεργάστηκε με όλα τα παιδιά που πΥραν μέρος στο πρόγραμμα για τη Μαστίχα, μεταλαμπαδεύοντας τα μυστικά μιας τέχνης που χάνεται.

Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του κ. Μαρτάκη αφιλοκερδώς ανέλαβε το ψήσιμο όλων των γλυκών που έφτιαχναν τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος για τη Μαστίχα.

Πολλοί ήσαν οι επιστημονικοί συνεργάτες, των οποίων η βοήθεια υπήρξε σημαντική για τα προγράμματα και τα σεμινάριά μας. Εκτός Χίου ήταν οι: Μαλούπα Ελένη(γεωπόνος), Σαββίδης Θωμάς(βιολόγος), Mike Taylor(φυσιοδίφης), Πιτίδη-Υριανταφύλλου Αγγελική(καθ. ιατρικής Παν/μίου Αθηνών), Παπαδοπούλου-Χολή Θεοδώρα(καθ. βιοχημείας Παν/μίου Θεσ/νίκης), Αθανασάκης Αρτέμης(φυσικός), Λέκκα Αλεξάνδρα(φιλόγογος), Στεφανάκη Αναστασία(βιολόγος). Από τη Χίο ήταν οι: Πιπίδης Μιχάλης(γεωλόγος), Ξύδα Μαρία(αρχαιολόγος), Μαρής Γιάννης( φαρμακοποιός), Καραμουσλής Θωμάς(ξεναγός), Τσαρδάκα Δέσποινα(αρχαιολόγος), Καρούσου Κέλλυ(φιλόγογος). Πολύτιμοι συνεργάτες μας ήσαν οι «καλλιτέχνες εν δράσει» Αλέκα Γλύκα και Ειρήνη Σεζένια για την πραγματοποίηση του προγράμματος στις Οινούσσες, ο εκπαιδευτής θεάτρου  Μπόσινας Χάρης, καθώς και ο σκιτσογράφος Μιχάλης Γκιάλας.

Τέλος, μακρύς είναι ο κατάλογος των Μαστιχοκαλλιεργητών που μας πρόσφεραν εργαλεία και πληροφορίες για το πρόγραμμα και παρουσίαζαν ακούραστα στα παιδιά τον τρόπο καλλιέργειας, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής στα χωριά της Μαστίχας. Ανάμεσά τους είναι και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής, που με ζωντάνια και προθυμία συζήτησαν μαζί μας στα πλαίσια συνέντευξης για το περιοδικό μας. Ακόμη, ο Σύλλογος Μεστουσών Αττικής και τα μέλη του Ξένη Φύλλα και Αντωνάκης Γιώργος στΥριξαν σημαντικά το περιοδικό και το πρόγραμμα για τη Μαστίχα. Το ΚΠΕ απένειμε σε όλους αυτούς τους εθελοντές-συνεργάτες του συμβολικό ΕυχαριστΥριο.

Επικοινωνία για περαιτέρω συνεργασία είχε το ΚΠΕ με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λίβερπουλ και το Chios Nature - περιβαλλοντικό σωματείο του Λονδίνου.

 

Τελευταία ανανέωση ( 21.02.09 )
 
Επόμ. >