ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚAIΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ

ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ - ΕΜΧ - παραγωγή επεξεργασία
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχική Σελίδα
Δράσεις
Επισκέψεις Σχολείων
Περιοδικό "Ασπέτσα"
ΣΚΙΝΟΣ
ΚΛΕΙΔΟΥ
ΚΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Βιβλιοθήκη ΚΠΕ
Συνεργαζόμενα Δίκτυα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ(...ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ...)





Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

ΕΜΧ - παραγωγή επεξεργασία Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
23.03.06

ΕΜΧ - παραγωγή επεξεργασία, εργοστάσιο τσίχλας

Συνοπτική περιγραφή των διαδικασιώνImage
Η ανάμιξη των πρώτων υλών που έρχονται από την αποθήκη, γίνεται στο μίξερ με βάση τη συνταγή από το χημικό. Το Gum Base και η φυσική μαστίχα πρέπει πρώτα να λειώσουν σε φούρνο, έτσι ώστε να επιτευχθεί τέλεια ανάμιξη. Κατόπιν, η ζύμη οδηγείται στη μηχανή μορφοποίησης και χάραξης του πυρήνα. Εκεί παίρνει το σχήμα του κουφέτου που όλοι ξέρουμε. Ο πυρήνας ξηραίνεται σε κλιματιζόμενους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκαία διαδικασία προ της κουφετοποίησης, του σταδίου δηλαδή που γίνεται η επικάλυψη του κουφέτου (άσπρη επιφάνεια). Αμέσως μετά το κουφέτο είναι έτοιμο για συσκευασία.

Παραγωγικά Στάδια

Έρευνα και Ανάπτυξη

Η έρευνα και ανάπτυξη βρίσκεται σε πολύ χαμηλό στάδιο στην Ε.Μ.Χ. λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα πειράματα του χημείου οδήγησαν μόνο σε μία πραγματική συνταγή, η οποία ευτυχώς είχε μεγάλη επιτυχία. Οι συνταγές μένουν ως έχουν εδώ και πολύ καιρό και φυσικά τηρούνται με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια από τον υπεύθυνο ανάμιξης. Βεβαίως αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτήν την περίοδο το τμήμα ασχολείται με την επίτευξη μίας νέας συνταγής οδοντιατρικού χαρακτΥρα (Dental) η οποία θα περιέχει επιπλέον calcium fluoride, baking soda, και αντιμικροβιακά ένζυμα .

Ανάμιξη πυρήνα και Ανάμιξη σιροπιού

Οι πρώτες ύλες έρχονται από μεγάλους οίκους του εξωτερικού και οι προδιαγραφές τους είναι συγκεκριμένες. Είναι οι ίδιες με αυτές τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι μεγάλες τσικλοβιομηχανίες, με την διαφορά ότι η ΕΜΧ (και μόνο αυτή) προσθέτει επιπλέον φυσική Μαστίχα και μαστιχέλαιο. Δίνεται τεράστια προσοχή στα ποσοστά, στους χρόνους και στη θερμοκρασία ανάμιξης. Τα δύο αποκλειστικά πρόσθετα της ΕΜΧ δυσκολεύουν πολύ την ομογενοποίηση του μίγματος.

Μορφοποίηση

Εξίσου μεγάλη προσοχή δίνεται και στις ρυθμίσεις των παραμέτρων της μηχανής χάραξης και μορφοποίησης του κουφέτου. Οι διαστάσεις του κουφέτου έχουν ακρίβεια δεκάτου χιλιοστού, μιας και από αυτές εξαρτάται τόσο το συνολικό βάρος του κουφέτου, όσο και η ικανότητα να συσκευαστεί κατάλληλα στο Blister.

ΞΥρανση

Οι συνθήκες κλιματισμού των χώρων (βαθμοί Κελσίου, % RH) είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που πονοκεφαλιάζει τους υπεύθυνους στην παραγωγή, αφού το κουφέτο πρέπει να βγει όσο το δυνατό πιο ξηρό στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Κουφετοποίηση

Το δυσκολότερο στάδιο παραγωγής είναι το στάδιο της επικάλυψης. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και ο ρόλος της επικάλυψης πολύ σημαντικός:

o Η επικάλυψη πρέπει να έχει συγκεκριμένο βάρος

o Η επικάλυψη δύναται να καλύψει όλες τις ατέλειες του πυρήνα

o Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: χρώμα, γυαλάδα, υφή

Το σιρόπι ψεκάζεται σε πολύ μικρές δόσεις και κατόπιν λαμβάνει χώρα η διαδικασία στεγνώματος του. Το στέγνωμα είναι πολύ κρίσιμο, αν δεν είναι ικανοποιητικό κολλάνε μεταξύ τους τα κουφέτα, αν είναι υπέρ αρκετό σπάει η επικάλυψη.

Συσκευασία

Η συσκευασία του κουτιού γίνεται δυστυχώς με το χέρι (όχι πια) με ότι αυτό συνεπάγεται (όχι ακρίβεια στο μέτρημα, προσμίξεις μέσα στο κουτί, κ.λ.π.) Η Ε.Μ.Χ. έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο μηχάνημα του Blister όπου εκεί θα γίνονται όλα αυτοματοποιημένα.

Τελευταία ανανέωση ( 04.05.06 )