ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚAIΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ

ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ - ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχική Σελίδα
Δράσεις
Επισκέψεις Σχολείων
Περιοδικό "Ασπέτσα"
ΣΚΙΝΟΣ
ΚΛΕΙΔΟΥ
ΚΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Βιβλιοθήκη ΚΠΕ
Συνεργαζόμενα Δίκτυα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ(...ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ...)





Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Yannis Prodromou   
14.03.08

Στην ενότητα αυτή, μπορείτε να προμηθεύσετε εαυτούς και μαθητές με γνωστικό, και όχι μόνο, υλικό για τα Εσπεριδοειδή και τον Κάμπο της Χίου, που θα αποτελέσει και το νέο πρόγραμμα του ΚΠΕ Ομηρούπολης από το σχολ. έτος 2008 - 2009. Είναι χωρισμένο ανά θεματικές ενότητες και σε μορφή word για την ευκολότερη χρήση από εσάς. Το θέμα του Κάμπου και των Εσπεριδοειδών εμπίπτει στους θεματικούς άξονες του Δικτύου του ΚΠΕ "Τόπος", "Προϊόν" και "Άνθρωπος".

Ο Κάμπος είχε τη δική του ιστορία...

...Μπορεί κανείς να πλανιέται ώρα πολλή στον Κάμπο, ανάμεσα στους τοίχους, χωρίς να βλέπει τίποτα από το δάσος, αναπνέοντας μονάχα την ατμόσφαιρά του. Κάποτε ανοίγει μια βαριά πόρτα... (Γ. Θεοτοκάς: "Χίος - Μικρός Τουριστικός Οδηγός") Δείτε φωτογραφίες από χαρακτηριστικές καμπούσικες αυλόπορτες και ανατρέξτε στο γλωσσάρι που περιλαμβάνει όρους χαρακτηριστικούς των μερών μιας αυλόπορτας.  Επίσης, βρείτε πληροφορίες για τα οικόσημα που βρίσκονταν στο πάνω μέρος της αυλόπορτας.

Ανοίγοντας την αυλόπορτα, μπαίνει κανείς στην αυλή "σπαρμένη" με βότσαλα άσπρα και μαύρα. Πρόκειται για τα λεγόμενα βοτσαλωτά. Δείτε φωτογραφίες χαρακτηριστικές. Επίσης, ο κ. Μαστοράκης Γεώργιος αναλύει ορισμένα από τα σχέδια των βοτσαλωτών αυλών και το τοξωτό υπέρθυρο των αυλόπορτων μέσα από ασκήσεις γεωμετρίας.

...Το δάσος επιτέλους αποφασίζει να φανερωθεί, πλούσιο, ζωντανό, σπαρταριστό από δροσιά και τρυφερά μουρμουρητά και φλιφλίσματα. Ένας πλακόστρωτος σκιερός δρομάκος διασχίζει τη χλόη. Ένα μαγγανοπήγαδο τρίζει αργά και ρυθμικά. Το νερό στάζει στις πλάκες μονότονα. Μες στην πυκνή πρασινάδα ένα παλαιικό σπίτι κρύβει ζηλιάρικα τη μόνωσή του, τις κιτρινισμένες βιβλιοθήκες του και τα μελαγχολικά πορτραίτα των κοριτσιών του 19ου αιώνα... (Γ. Θεοτοκάς: "Χίος - Μικρός Τουριστικός Οδηγός")

Τόσο το οίκημα στον Κάμπο όσο και το περιβόλι με τα περιφερειακά του (μάγγανος, στέρνα κ.λπ.) είχαν ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Τελευταία ανανέωση ( 20.02.09 )