ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚAIΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ

ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ - Σεμινάριο για τα φυσικά προιόντα 07
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχική Σελίδα
Δράσεις
Επισκέψεις Σχολείων
Περιοδικό "Ασπέτσα"
ΣΚΙΝΟΣ
ΚΛΕΙΔΟΥ
ΚΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Βιβλιοθήκη ΚΠΕ
Συνεργαζόμενα Δίκτυα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ(...ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ...)

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Σεμινάριο για τα φυσικά προιόντα 07 Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
25.06.07

Στο πλαίσιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των δυο βαθμίδων Εκπ/σης αλλά και της  διάδοσης του τριήμερου εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος του Κέντρου μας  με τίτλο «Το δέντρο που πληγώνουμε, πηγή πλούτου, έμπνευσης και πολιτισμού», το ΚΠΕ Δήμου Ομηρούπολης Νομού Χίου διοργάνωσε Σεμινάριο, για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των νομών εμβέλειάς του αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας,  που αφορούσε το μοναδικό προϊόν της Χίου, τη μαστίχα. Τίτλος του : «Φυσικά προϊόντα και υγιεινή διαβίωση- η περίπτωση της μαστίχας»

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου 2007 .

 Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα,  27 Απριλίου, με την προβολή της ταινίας του Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη: «Το δέντρο που πληγώναμε».

Το Σάββατο 28 Απριλίου, το πρωινό ξεκίνησε με ομάδες εργασίας.

Το εργαστήριο της πρώτης ομάδας το αποτελούσαν οι εκπ/κοί  της  Α/θμιας με αντικείμενο την παραγωγή καλλυντικού με μαστίχα από το φαρμακοποιό Κ.Μαρή και θεατρικό παιχνίδι από το σκηνοθέτη κ. Μπόσινα Χάρη

Το εργαστήριο της δεύτερης ομάδας το αποτελούσαν οι εκπ/κοί  της Β/θμιας με αντικείμενο την παρασκευή γλυκού με μαστίχα από την παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ και  θεατρικό παιχνίδι από το σκηνοθέτη κ. Μπόσινα Χάρη.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Δρ.της Περιβαλλοντικής Αγωγής κ. Αθανασάκη Αρτέμη σχετικά με τη φιλοσοφία και  μεθοδολογία των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του Δρ.Γεωπονικής, εκπροσώπου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Σμυρνιούδη Ηλία σχετικά με την καλλιέργεια του μαστιχόδενδρου.

Το απόγευμα στην αίθουσα του  Νομαρχιακού Συμβουλίου σε ανοιχτή εκδήλωση και για το κοινό της Χίου  οι εισηγητές Δρ. Τριανταφύλλου-Πιτίδη Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Δρ. Τσάκνης Ιωάννης, Καθηγητής Τεχνολογίας Υροφίμων ΤΕΙ Αθηνών, Δρ. Πρωτόπαπα Ευαγγελία, Διευθύντρια Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Αθηνών, και κ. Κριτάκη Βασιλεία,Υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Χίου, αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας όπως και τις ευεργετικές της δράσεις στην κοσμητολογία και γαστρονομία.

Την Κυριακή 29 Απριλίου, σύσσωμη η ομάδα επισκέφτηκε δύο Μαστιχοχώρια  της Χίου (Μεστά και Πυργί) και σε προσομοίωση στο πεδίο μελέτης (μαστιχοχώραφο) παρακολούθησε  παρουσίαση της παραδοσιακής καλλιέργειας του σχίνου από  μαστιχοκαλλιεργητή. Στη συνέχεια η ομάδα παρακολούθησε την τέχνη των Ξυστών στο Πυργί από μάστορα της περιοχής, και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν την τέχνη των ξυστών, ζωγραφίζοντας μία μικρή σχετικά επιφάνεια τοίχου.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπήρξε εμπεριστατωμένη ξενάγηση από το συνεργάτη του ΚΠΕ ξεναγό κ. Καραμουσλή Θωμά, δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν εικόνα της ιστορικής διαδρομής της Χίου .

Στην επιστροφή μας στο ΚΠΕ λειτούργησαν ομάδες εργασίας με την εποπτεία του κ.Αθανασάκη Αρτέμη και της Παιδαγωγικής Ομάδας.

Το σεμινάριο έκλεισε το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου με απόλυτη καθομολογουμένη επιτυχία, όπως μαρτυρούν τα θετικά σχόλια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σ?αυτό. 

            Ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:

           Η εκπαιδευτικός- Μουσειοπαιδαγωγός κυρία Λέκκα Αλεξάνδρα παρουσίασε το θέμα: «Ανοικτά Μουσεία και Περ/κή Εκπ/ση - η περίπτωση των Μαστιχοχωρίων».

           Ο φαρμακοποιός - υγιεινολόγος κ. Μαρής Γιώργος μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Ρόκο Γιάννη μίλησαν για  τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων της Χίου.

Τελευταία ανανέωση ( 21.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >