ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚAIΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΔΩ

ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ - Υλικοτεχνική υποδομή
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχική Σελίδα
Δράσεις
Επισκέψεις Σχολείων
Περιοδικό "Ασπέτσα"
ΣΚΙΝΟΣ
ΚΛΕΙΔΟΥ
ΚΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Βιβλιοθήκη ΚΠΕ
Συνεργαζόμενα Δίκτυα
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ(...ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ...)





Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Υλικοτεχνική υποδομή Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Παντελίδης Γιώργης   
26.06.06
Υλικοτεχνική υποδομή και διαμόρφωση των χώρων του ΚΠΕ Ομηρούπολης

            Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ομηρούπολης παραχώρησε στο ΚΠΕ και το δεύτερο κτίριο, αίτημα που εκκρεμούσε από πέρσι. Είναι και αυτό 184 τ.μ. με διαρρύθμιση  παρόμοια με του πρώτου κτιρίου.

            Το γεγονός αυτό σήμανε και τις σχετικές αναδιοργανώσεις. Το πρώτο κτίριο διαμορφώθηκε ως εξής:

1.  Αίθουσα Βιβλιοθήκης, όπου τοποθετήθηκαν τραπέζια και καρέκλες, και η αίθουσα λειτούργησε ως πολυχώρος Δραστηριοτήτων των μαθητών. Στους τοίχους τοποθετήθηκαν ταμπλό, που φιλοξένησαν τα έργα και τα σχόλια των παιδιών, που παρακολούθησαν τα προγράμματα. (Σημειωτέον, η βιβλιοθήκη μας αριθμεί πλέον 242 βιβλία και έχει εμπλουτιστεί με αρκετά περιοδικά και άλλα έντυπα). Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το εκπαιδευτικό υλικό και κάποια όργανα - εργαλεία των προγραμμάτων που υλοποιούμε (Βαλιτσάκια χημικής ανάλυσης πόσιμου και θαλάσσιου ύδατος , συσκευές συλλογής εντόμων, μικροσκόπια χειρός, φορητό ανεμόμετρο).

2. Ένα μικρό, αλλά ευήλιο δωμάτιο διαμορφώθηκε σε χώρο εκθεμάτων που υποστηρίζουν το πολυήμερο πρόγραμμα της Μαστίχας. Περιλαμβάνει:

·        έκθεση παραδοσιακών εργαλείων με αντιστοίχιση σε ταμπλό που παρουσιάζει τις εργασίες καλλιέργειας της Μαστίχας.
Image

·        Σ? ένα δεύτερο ταμπλό εκτίθενται φωτογραφίες από τα σχετικά εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς.

·        Στο κέντρο του δωματίου δεσπόζει ένα μαστιχόδεντρο και το χαρακτηριστικό «τραπέζι» γύρω από τη ρίζα του με τον πολύτιμο καρπό.

·         Σ΄ ένα ξύλινο τρίποδο εκθέτονται φωτογραφίες από τη ζωή και την εργασία των κατοίκων στα Μαστιχοχώρια.

·        Τέλος, στους τοίχους αναρτήθηκαν ένα πλήθος από γλαφυρά και εντυπωσιακά έργα και σχόλια των μαθητών από τη Χίο, αλλά και από διάφορα μέρη της χώρας που παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

3. Αίθουσα υποδοχής, που φιλοξενεί εκθέματα της χλωρίδας της περιοχής.

4. Αίθουσα διαλέξεων και προβολών.

5. Βοηθητικοί χώροι.           

Στο δεύτερο κτίριο η διαμόρφωση έγινε ως εξής:

  1. Δύο γραφεία του προσωπικού.

  2. Μικρός χώρος υποδοχής, που διακοσμήθηκε με αφίσες περιβαλλοντικού περιεχομένου, καθώς και έντυπο και φωτογραφικό υλικό από τη μέχρι τώρα πορεία του Κέντρου.

  3. Αίθουσα εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει:

·        Πάγκους εργαστηρίων
Image

·        4 στερεοσκόπια

·        ένα μικροσκόπιο

·        δείγματα χλωρίδας, πανίδας, πετρωμάτων και βιολογίας

·        εκθέματα του σχίνου και των προϊόντων μαστίχας

·        2 ταμπλώ με εκθέματα και πληροφορίες για τα έμβια της θάλασσας και της ξηράς.

·        Μετεωρολογικός σταθμός.

4.  Βοηθητικοί χώροι.

Για τη δημιουργία του εργαστηρίου υπΥρξε καθοριστική η προσφορά των 2416 του κ.  Αθανασόπουλου, που ήταν οι αποζημιώσεις του ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ομηρούπολης. Επίσης, ο φυσικός  Αλέκος Ξηνταριανός μας προμήθευσε χρήσιμο υλικό και μας συμβούλευσε για τη χρήση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη κουζίνας και στα δυο κτίρια, ανάγκη που καλύπτεται με ιδιοκατασκευές του προσωπικού. Επίσης, προβληματική υπΥρξε η θέρμανση των κτιρίων. Τέλος, το πρόβλημα της  καθαριότητας καλύφθηκε από προσωπική οικονομική προσφορά μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ομηρούπολης.

Όσον αφορά τον εφοδιασμό σε έπιπλα, τα προβλήματα ήταν σοβαρά λόγω της έλλειψης χρημάτων. Το ΚΕΚ που στεγαζόταν πριν από μας στα κτίρια, μετεφέρθη και πΥρε τον εξοπλισμό του, τον οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει στο ξεκίνημά μας. Ευτυχώς, ο Δήμος Ομηρούπολης, εκτός από τους πάγκους εργαστηρίων, μας έδωσε και 48 καθίσματα, σαν συνέχεια της περυσινής του προμήθειας, ενώ δυο Δημοτικά σχολεία μας προσέφεραν 6 γραφεία και 10 ξύλινα καθίσματα από το περίσσευμά τους. Έτσι έγινε κατορθωτό να δεχτούμε τα σχολεία και να πραγματοποιήσουμε τα προγράμματά μας. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός παρέμεινε ως ήταν, δηλαδή με αρκετές ελλείψεις τόσο σε έπιπλα, όσο και σε υπολογιστές. Όλος ο εξοπλισμός του ΚΠΕ έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά και χειρόγραφα.

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 16.10.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >